Aivan kuten siirryttäessä maatalousyhteiskunnasta teolliseen aikakauteen unohdettiin feudalistinen maanomistus, on tullut aika jättää kapitalismi. Tietoyhteiskunnassa pelkällä pääomalla ei ole enää merkitystä -- raha on todellakin vain väline -- keskeisin yrityksen voimara on yhä itsenäisemmät työntekijät.
Yritysten ja valtioiden roolit muistuttavat yhä enemmän toisiaan. Moni yritys maailmassa on suurempi ja merkityksellisempi kuin esimerkiksi Suomen valtio. Miksei epädemokraattisiin yrityksiin suhtauduta kuin epädemokraattisiin valtioihin? Yritysten kannattaisi itsekin tarkastella objektiivisesti hallintakoneistojaan, jotka ovat institutionaalisuudessaan kuin pimeältä keskiajalta. Kuinka monen yrityksen organisaatio on valmis lakkauttamaan itsensä? Demokraattisessa valtiossa on säännöllisin väliajoin vaalit, joissa kansa saa arvioida aiemmin valitsemansa edustajiston ja hallituksen toimia ja valita uuden. Samoin osakeyhtiössä on vuotuinen yhtiökokous, jossa valitaan uusi hallitus. Käytännössä äänivalta on kuitenkin niin keskittynyt, että muutokset ovat varsin olemattomia. Nopeasti muuttuva yritysmaailma tarvitsisi tehokkaampia keinoja.
Päätösvallan, käytännössä äänioikeuden jakamisessa, on kyse arvoista. Länsimaisen humanistisen ihmiskäsityksen kehittyessä valtioissa on sallittu lopulta yleinen ja yhtäläinen äänioikeus kaikkille täysi-ikäisille. Kapitalistinen ns. ääni markkaa kohden -periaate kertoo suhteesta rahaan. Sitä pidetään yhä yrityksen tärkeimpänä resurssina. Kehittyäkseen ja säilyttääkseen kilpailukykynsä yrityksen täytyy ymmärtää, että se ei ole mitään ilman osaavia ihmisiä. Lisäksi juuri nämä tiukasti ajassa elävät asiantuntijat, jotka tuovat yritykseen polttoainetta, rahaa, ovat ne, jotka viisaimmin osaavat valita itselleen johtajat. Niinpä yrityksessä, aivan kuten valtiossa, tulisi vallita sisäisesti yleinen ja yhtälainen äänioikeus.
Myös tuloksenjaossa yritysten tulisi ottaa oppia moderneista ratkaisuista ja siirtyä nykyisestä almujenanto-periaatteesta kohti vapaata markkinataloutta. Yrityksen valtionhallinnon, siis presidentin virkaa hoitavan hallituksen puheenjohtajan sekä muun hallituksen pitäisi ymmärtää, että heidän tehtävänsä on ennen kaikkea palvella yrityksen kansalaisia, työntekijöitä, hoitamalla yritystä mahdollisimman hyvin. Aivan kuten yritykset ja yksityisen kansalaiset valtiossa, maksavat työntekijät nykyaikaisessa yrityksessä osan tuloistaan veroina hallintakoneistolle yhteisen hyvän nimissä. Ei niin, että työntekijöitä feudalismin periaatteiden pidetään maaorjan asemassa, kutsutaan resursseiksi ja maksetaan palkkaa.
En tiedä onko tällaisia yrityksiä olemassa. Net Peoplessa on tehty tämänsuuntaisia kokeiluja. Tiedän, että ajatukseni kuulostavat osin marxilaisilta, enkä pidä sitä pahana. Minulla ei ole mitään erityistä osakeyhtiöitä vastaan, ne vain toimivat tehottomasti eivätkä pärjää kilpailussa. Siksi ehdotankin, että muodostettaan uusi yhtiömuoto, nimeltään esimerkiksi parlamentaarinen demokratia (pd) yhdeksi vaihtoehdoksi muiden rinnalle.
kaavio 1 | valtio | yritys |
---|---|---|
feudalismi kapitalismi |
maa hehtaari lääninherra maaorja . . ... |
pääoma osake omistaja työntekijä . . ... |
demokratia | juridinen tai luonnollinen henkilö voitto vero . . . ... |
työntekijä tulo vero . . . ... |
Esimerkki feudalistisesta valtiosta Keski-Eurooppa keskiajalla, kapitalistisesta yrityksestä mikä tahansa osakeyhtiö.
Väitteitä:
"Demokratia ei sovi yritykseen - pitää olla yhtälainen politiikka ja linja, ei riitelyä!"
Eikö valtiolla pidä olla ja olekin yhtäläinen ulkopolitiikka?
...
-
15.12.1996
[email protected]