Re: verkostoperhe revisited

. (@cs.vu.nl)
Wed, 3 Dec 1997 21:35:40 +0100 (MET)

---

Ldhettdjd: Aulikki Lehtimdki-Ristoja Aika: 2.12. klo 15:00

Re: "Mita jos me hankittais yhteinen lapsi?"

Biologisen fertiliteetin hiipuessa tdssd oiva ratkaisu.

Romanttinen rakkaus on sitten asia erikseen;-)

-ikki-

---

Ldhettdjd: Anssi Porttikivi Aika: 2.12. klo 15:44

Jo yhden "oikean" lvytdminen on vaikeaa!

Mulla on aina ollut sellainen hypoteesi, ettd pysyvdluonteinen seksuaalinen intohimo kahden ihmisen vdlilld on luonteeltaan ikuista ja perustuu vaistonvaraiseen havaintoon (tai virheeeliseen havaintoon) siitd, ettd sinun ja kumppanisi geenit sopivat erityisen hyvin yhteen.

Luulen, ettd tdmdn analyysin tekeminen on alitajunnallemme aika vaikeaa ja osumatarkkuus on sen verran pieni, ettd ndin on syntynyt ihmislajin harva-avioinen kdyttdyminen ja myytti suuresta rakkaudesta ja siitd ainosta oikeasta.

En usko, ettd aivoissamme on tarvittavaa mekanismia prosessin laajentamiseksi usean yksilvn vdlille niin, ettd valinta olisi edeleen evolutionddrisesti tehokas.

Eri asia sitten on, ettd lasten hankkimiseen vaikuttavat monet muutkin seikat, joiden suhdetta verkostoperheeseen en tiedd.

---

Lähettäjä: . Aika: 3.12. klo 22:13

Monen sopivan loytaminen on helpompaa ja turvallisempaa!

Niin siis kai koko verkostoitumisen idea on se, etta haetaan turvaa, eh, hajautetusta jarjestelmista. Niin mina ainakin teen.

Asuinpaikka Suomesta oli helppo loytaa, kun sai koko ajan lentaa Oulun ja Helsingin valia ja elaa molemmissa. Tiedostot yms. on joka paikassa ympariinsa nettia niin, etta jos joku paikka on rikki niin toisen kautta paasee kasiksi siihen mita silloin tarttee.

Ja elinkumppanirypas valitaan niin, etta ainakin jotkut pysyis ja pitais huoltakin lapsesta ja geenien ominaisuudetkin ois toisiaan taydentavia katastrofien valttamiseksi

-ko?

---

Kuinka elinkumppani valitaan ja mista? ("mita on se rakkaus, lallalaa")

"pysyväluonteinen seksuaalinen intohimo kahden ihmisen välillä on luonteeltaan ikuista"

Miksi et voi kayttaa sanaa rakkaus? Se kun on paljon muutakin kuin "seksuaalista intohimoa".

Miksi puhut vain geeneista? Me ei olla pelkaa biologiaa.

Niin kuin tahan johtaneessa keskustelussa kotosalla an:ssa tuumasin:

"Geneettisen materiaalin ja noiden risteytys cross-over juttujen lisaksi kolmas keskeinen elementti algoritmeissa on ns. fitness-funktio, eli se, milla tapaa lisaantymaan paasevat yksilot valitaan. Onkos teilla kehitysbiologiassa ollut tuosta juttua? Mika tuollainen fitness-funktio reaalimaailmassa oikeastaan on?

Ihmisilla kai lahinna sosiaaliset jutut (rikkaat ja dj:t saa naisia), mutta myos enemman biologisilla on merkitysta, ulkonako kertoo terveydentilasta jne. Tunnetaanko banaanikarpasten fitness-funktio?

Yksi ero nykyisen evoluutio-ohjelmoinnin ja luonnonevoluution valilla fitnessin suhteen on ainakin se, etta noissa ohjelmissa parit muodostetaan objektiivisesti, "jumalan nakokulmasta", tai jopa satunnaisesti.

Luonnossa/kulttuurissahan yksiloilla on ainakin naennaisesti vapaus valita kumppaninsa itse *ja* tama valinta rajoittuu niihin yksiloihin, jotka kukin tuntee, toisin kuin noissa ohjelmissa, joissa paattava algoritmi vertailee kaikkia."

Ja niin kuin kaveri vastas, ensiksi banaanikarpasist ja sitten ihmisista:

(hauska kuulla tieteen suusta, etta joskus parinvalinnan ainoa peruste on fyysinen etaisyys, hihi)

"En tiedä, onko sitä kovin tarkkaan määritelty, mutta tutkittu on kovasti. Todellisuudessa asia on kai eläimillä aika monimutkainen feromoneineen (hajut etc.) kaikkineen. Yksinkertaisilla soluilla aineenvaihdunnan ominaisuudet (esim. jos joku solu mutatoituu spontaanisti siten, että se saa kyvyn pilkkoa kasvuympäristössä olevaa haitallista kemikaalia, se saa melko etulyöntiaseman) ja lisääntymisnopeus ovat tärkeitä. Ihmisillä kulttuuri ja sosiaaliset seikat sotkevat luonnonvalintaa varmasti melkoisesti.

Soluilla ym. lähellä olevien kumppanien määrä on kuitenkin huomattavan rajoittunut ja voi olla, että hyvin yksinkertaisilla eliöillä ratkaiseva tekijä parinvalinnassa on nimenomaan etäisyys."

Tamakin on muuten janna pointti:

"Yksittäiset solut ym. "alhaiset eliöt" muuten säätelevät usein parittelukäyttäytymistään. Esimerkiksi limanuljaska (slime mold, eikös se ole suomeksi limanuljaska?) ja useat hiivat muodostavat sukusoluja vasta kun kasvuolosuhteet huononevat. Eli kun asiat ovat hyvin ja ravintoa riittävästi, ne kasvavat tyytyväisinä ja lisääntyvät jakautumalla eli tekevät identtisiä kopioita itsestään. Kun ympäristö käy hankalaksi, ne muodostavat sukusoluja ja "parittelevat", jolloin on mahdollisuus, että jollain jälkeläisellä on muuttuneeseen ympäristöön paremmin sopivia ominaisuuksia."

ja viela vahan ihmisista:

"Tuo on kyllä pirun tosi ja hieno havainto! Luonnossa tosiaan pooli, josta kumppani(t) valitaan, on aina varsin rajallinen. Mitä pienemmällä alueella lajin yksilöt liikkuvat, sitä pienempi pooli. Kyllähän ihmisetkin varsinkin ennen naivat ihan järkiään samasta tai naapuripitäjästä."

MOT :) --- Lähettäjä: Anssi Porttikivi Aika: 2.12. klo 15:53

Mutta eihän se ole mahdollista...

Tässähän oli taannoin uutinen, että joku oli synnyttänyt samanmunaiset kaksoset, mutta isiä oli ollut kaksi, eli sama munasolu oli ehtinyt hedelmöittyä kahden miehen siittiöistä lyhyen ajan sisällä.

Mutta silti aina kun useampi siittiö pääsee munasoluun, syntyy kaksosia jne, jolloin jokaisella lapsella on geenejä täsmälleen kahdelta vanhemmalta.

---

Lähettäjä: Roy Nurmi Aika: 3.12. klo 14:01

Re: Mutta eihän se ole mahdollista...

"Tässähän oli taannoin uutinen, että joku oli synnyttänyt samanmunaiset kaksoset, mutta isiä oli ollut kaksi, eli sama munasolu oli ehtinyt hedelmöittyä kahden miehen siittiöistä lyhyen ajan sisällä. "

En ole biologi, mutta eikös tuo ollut niin, että kaksoset olivat erimunaiset, ja hedelmöittyneet kahden miehen siittiöistä. Tuohon nyt ei tarvita muuta kuin että samalla kierrolla irtoaa kaksi munasolua ja riittävän samaan aikaan läsnä on kahden miehen siittiöitä. Tuo riittävän sama aika on kai useita päiviä kun niikseen tulee, joten ei tuo ole teknisesti edes hankalaa.

Samanmunaisille kaksosilla taas tarkoitetaan, että munasolu hedelmöityy ensin yhdestä siittiöstä, ja sitten pikapuoliin jossain morulavaiheessa tms. jakautuu edelleen kahteen alkioon, joista kummastakin kasvaa lapsi. Tällöin molempien lapsien geeniperimä on sama, eli saadaan identtiset kaksoset.

---

Lähettäjä: . Aika: 3.12. klo 22:04

Voiko siittioita tehda?

Kiitti Roy ja Anssi kaksosselvityksista!

Aidon nettipojan/tyton syntyminen vaatisi tamanhetkisen tietamykseni keinotekoista siittioiden valmistusta, joka kuulostaa aika vaikealta. Biologeilta en ole saanut viela vastausta, tietaisko taalla joku?

Aulikki kun toi ajankohtaisen miesten hedelmattomyyskeskustelunkin mukaan, ehka siittioiden raplaamisessa ois siihenkin ratkaisu?

---

Lähettäjä: Ella Lynoure Rajamäki Aika: 3.12. klo 09:02

Re: "Mita jos me hankittais yhteinen lapsi?"

Väheneekö rakkauden romanttisuus yhtään siitä, että lapsen geeniperimä onkin useammalta kuin kahdelta yksilöltä? Minusta ei pitäisi vähetä.

Aika kauhea käännös tuo "verkostoperhe"... Tulee melkein verkostomarkkinointina toteutettava ihmissuhde mieleen... :/

---
 

Lähettäjä: . Aika: 3.12. klo 22:00

Re: "Mita jos me hankittais yhteinen lapsi?"

"Väheneekö rakkauden romanttisuus yhtään siitä, että lapsen geeniperimä onkin useammalta kuin kahdelta yksilöltä? Minusta ei pitäisi vähetä."

Ei varmaankaan, toivottavasti ainakaan jos tulevaisuudessa oikeasti on tuommoista.

Tarkoitin romanttisuudella tuossa sita jossain, missa lie Raamatussa ja joissain lansimaisen historian kulussa maariteltya perhemuotoa, jossa tasan yksi mies rakastuu tasan yhteen naiseen ja he elavat happily ever after. Usein romanttisella kun kasitetaan nykyaan juuri ja vain tuota ja muu on .. kauhistus!

Omalta kohdaltani romanttisuus tuntuu tosin olevan kahdenkeskista, mutta mista sita tietaa.

"Aika kauhea käännös tuo "verkostoperhe"

Mista se on kaannos? Itse en ole lukenut muualta kuin tuosta suomalaisesta kirjasta.

Onhan meilla viestintaverkostoja ja ja .. vesijohtoverkostojakin, ettei vain pelkkaa markkinointia. Johonkin verkosto onkin hyva malli, jotkut vaittavat etta kaikkeen, ihmissuhteista en tieda muuta kuin etta ainakin kuulostaisi trendikkaalta :)

Omat ihmissuhteet muuten ovat kylla korostetun verkostomaisia, kaveripiirit ja sellaiset, neko se perhe sitten onkin?

Onpa muuten kiva Ella kun olet taalla, Suolilla olen kylla vakoillut..