Tiivi-Taavin Sexgate

Saarnamies pelottelee katsojien vanhempia, mutta gay-aktiivit nostavat juhlakaluksi!

(Aivan lööpeiksi asti kotimaan keltainen lehdistö ei ole lasten televisiosarjan maailmalla herättäneitä keskusteluja kai nostanut, mutta lähes joka mediaan ja sieltä kahvipöytiin Teletappijutut ovat levinneet.)
[iltalehti, hesari]

Kohu käynnistyi, kun jenkkipastori ja kulttuurikriitikko Jerry Falwell [falwell] sai vihiä Tiivi-Taavin epämääräisestä seksuaalisuudesta. Hän julkaisi helmikuun National Liberty Journalissaan [NLJ] varoituksen pienten lasten vanhemmille ohjelman homosanomasta. Pian asia uutisoitiin CNN:llä [CNN] ja maailman lehdissä. Nyt pahimman aallon mentyä on hyvä katsoa hieman taakse jutun syntyyn ja kenties oppia näin jotain median toiminnasta.

Anteeksipyytävässä kirjoituksessaan "I'm sorry, Tinky Winky" (Salon, 13.2.1999, [Colton]) Michael Colton kertoo, kuinka hän Washington Postin tyyli-osan vuotuista in/out-listaa kootessaan tahtoi lesbopari Ellen DeGeneresin ja Anne Hechen kyllästyttäneiden ilmiöiden puolelle ja ajatteli Rupert Everettin olevan vastaavasti in. Silloin Colton kuitenkin muisti kämp-ikoniksi Yhdysvaltain ja Britannian homopiireissä nostetun Tiivi-Taavin. Salonin Joyce Millman [?] oli kirjoittanut Teletappien homofaneista jo yli vuosi sitten, siis vuoden 1997 lopulla.

Coltonin mielestä Tiivi-Taavi ei edes ole homo. Feminiinisti käyttäytyväksi mieheksi tai pojaksi hänet kyllä yleensä tunnustetaan - ainakin liikkeiden, käsilaukun ja hameen pitämisen perusteella - mutta koko homouteen viittaamisen vitsi Washington Postin jutun takana oli juuri siinä, ettei ajatus homoudesta tai seksuaalisuudesta ylipäätään tunnu kirjoittajan mielestä mahdolliselta lapsekkaan idyllisessä Teletappimaassa.

Kuitenkin asian omakseen ottanut saarnamies Falwell on tukenut väitteitään, myös myöhemmissä kirjoituksissaan esim. USA Today -lehdessä, Coltonin mukaan nimenomaan hänen Washington Postiin heittämän vitsin perusteella.

Suomessa Seksuaalinen tasa-arvo ry:n puheenjohtaja Jeppe Hansen on samoilla linjoilla ja pitää Helsingin Sanomien NYT-liitteen [nyt] mukaan Falwellin väitteitä naurettavina. Teletapit ja lasten tv- tai piirroshahmot ovat Hansenin mukaan lähinnä sukupuolettomia. Aikuisten ohjelmissa homoja sen sijaan näkyy, mutta valitettavan stereotyyppisinä.  Toisaalta lastenkin suosimista sarjakuvahahmoista, kuten Batmanistä aina Asterixia ja Muumeja myöten, on helppo nähdä viittauksia mihin haluaa - jos haluaa.

Pelkkää harhaa Teletappien seksuaalisista identiteettien tutkiminen ei mielestäni kuitenkaan ole. Ensi kertaa sarjaan tutustuessani siitä oikeastaan mitään ennalta tietämättä kiinnitin itsekin pian huomiota antennien symboleihin. Hipsun fallos ja Pain naaraan rinkula olivat selviä, Laa-Laan yhdistelmä myös, mutta Tiivi-Taavin kohua herättäneen, alaspäin osoittavan purppuran kolmion merkitystä en osannut arvata. Vasta kun kuvasin sitä sarjan perusteita kuvaavassa sähköpostissa [an-guidance], jonka funktio oli viattomasti kutsua ihmisiä suuren maailman tapaan teknotanssiaisissa vietetyn yön jälkeen jatkoille viihtymään ja ohjelmaa odottamaan, sain vastauksena kuulla symbolin merkityksestä Natsi-Saksassa.  Kuten kulttuuria minua paremmin tuntevat heti tiesivät, siellä eri värisillä kolmioilla merkittiin rikolliset ja pinkki oli seksuaalirikollisten pakollinen tunnus. Kun kaikki muut antennit olivat niin selviä, ei Tiivi-Taavin purppura väri tuntunut niin paljoa vaaleanpunaisesta heittävän. Jotain kinkyähän purppurassakin sitä paitsi on?

Vaikka seksuaalisen tasa-arvon ja muun vapautumisen puolestapuhujat ja puuhaajat nauravatkin Falwellin homofobialle, he tuntuvat osaavan ottaa täyden hyödyn irti nousseesta julkisuudesta. Yksi heistä on amerikkalaiseen The Village Voiceen kirjoittava Michael Musto [musto], joka hurraa ja kiittää pastoria Tiivi-Taavin esilletuonnista. Hänkin kertoo oman näkemyksensä mediapyörityksen alkusynnyistä:

Musto muistelee noin vuoden takaista, vuoden 1998 alussa Entertainment Weeklylle antamaansa haastattelua, jossa hän sanojensa mukaan "vain puoliksi kieli poskella kertoi Tiivi-Taavin homoseksuaalisuuden vievän tärkeää viestiä vaikutukselle alttiille lapsille: ei ole vain ok olla homo, mutta on lisäksi syytä olla hyvin varustautunut" - sankarin taikakassiin ilmeisesti viitaten? Kiinnostavaa kyllä, myös Musto epäilee Washington Postiin homoviittauksen laittaneen Coltonin tavoin olevansa osasyyllinen Falwellin tempaukseen: Entertainment Weeklyn juttua itseään ei oltu juuri huomattu, mutta vuoden lopulla TV Guide nosti sen esiin kiinnittäen myös Falwellin huomion.

Yhtä kaikki, homo eli ei, Tiivi-Taavi feminiinisyydessään ja koko teletapit eheän moninaisilla ja tarpeeksi lokeroimattomilla hahmojen identiteettirakeillaan on kiinnostavaa katsottavaa, jonka ainakin monet vapaamieliset uskovat olevan hyväksi lasten maailmankuvan kehitykselle. [transsexual.org]

Ainakin Tiivi-Taavin fanien kannattaa seurata San Fransiscon kesäkuisen Gay Priden järjestelyjä [sf-gaypride], sillä näillä näkymin tv-hahmosta tulee jättitapahtuman vetohahmo. Sikäläinen Gilbert Baker, joka gay-piireissä tunnetaan nimellä Betsy Ross ja ennen kaikkea liikettä symboloivan sateenkaarilipun luonnista, kertoo San Fransisco Chroniclen [sf-chronicle] mukaan lehdistötiedotteessaan ironisesti Tiivi-Taavin olevan tärkeä roolimalli, tahtomattaan sankari, ja että lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transgenderistien yhteisö löytää kyllä seksuaalista diversiteettiä edistävät piirteet kaikesta ja on valmis suojelemaan tv- ja sarjakuvahahmoja diskriminaatiolta.

Radikaalista politiikasta tunnetussa Kalifornian Berkeleyssä  Tiivi-Taavilla ei pitäisi olla huolta, kun kaupunginvaltuusto on rientämässä sen tueksi [berkeley]. Samoin myös Los Angelesin puolella Länsi-Hollywoodin pormestari  puolustaa viatonta lastensankaria kristityn pastorin vihaa vastaan [wh-mayor].  Saataisiinkohan purppurasta, pehmeästä, pulleasta, kömpelöstä, matala-äänisestä, ketkuttelevasta käsilaukunkantaja-, hamefetisisti-, feminiinipojasta vielä vaaliteemaa muuten niin kuivaan keskusteluun Suomessa villin lännen malliin?

Eduskunnassa on itse asiassa ollut keskustelua aiheesta. Ylen TV1:n lastenohjelmayksikön johtaja kertoo huvittuneena Peili-lehden haastattelussa seuraavasti: "Koska sarja on synnyinmaassaa reivareiden ja muiden alakulttuurien suosiossa, mietimme sen hankkimista pitkään, sillä emme halua lastenohjelmille negatiivista julkisuutta. Pidimme kuitenkin pienimpiä katsojia niin tärkeinä, että halusimme tarjota heille oman televisiosarjan - siitäkin huolimatta, että Sulo Aittoniemi pani pystyyn eduskuntakyselyn "turmeltuneen" lastenohjelman tuomisesta Suomeen."